Kanada’yı biraz daha yakından tanıyalım

Yaşam

Kanada çocuk yetiştirmek, eğitim almak, yaşamak için dünyadaki birçok ülke arasından sıyrılarak en önde gelen ülkeler arasında yerini almış ve korumaktadır.

Geçmişten günümüze getirdiği değerler, farklı ülkelerden gelen göçmenlerin birikimleri ve eğitime verilen önem Kanada’nın farklılığını yaratmaktadır. Kanada kültürel zenginliği, eğitim kalitesi, yüksek yaşam standartları, doğaya saygısı ve uyumu ile dikkat çekmektedir. Kanada’nın en büyük şehirleri Toronto, Montreal, Ottawa (başkent) ve Vancouver yaşamak, çalışmak ve eğitim olanakları açısından da zenginliklerini korumaktadır. Kanada’da sosyal hayat bu şehirlerin kendine has özellikleri ve farklılıkları doğrultusunda değişmektedir. Göçmenlik anlamında ve eğitim/iş seçenekleri açısından Toronto başta olmak üzere sosyal yaşam, sanat, spor ve festivaller bakımından öncelikle tercih edilen şehirler Montreal, Vancouver’dır.

Dil

Kanada İstatistik kurumuna göre Kanada’da 200’den fazla dil konuşulmaktadır. Konuşulan diller arasında %56 İngilizce ve %20 Fransızca ana dil olarak kullanılırken (Quebec, New Brunswick – iki dilin de ana dil kabul edildiği eyaletler), Çince lehçeleri ile üçüncü en çok kullanılan dil konumundadir.

Çalışma Olanakları

Kanada’da tamamlanan öğrenim programına bağlı olarak (sertifika, lisans ya da yüksek lisans) farklı sürelerde çalışma izni verilmektedir. Öğrenciler en az sekiz aylık bir süreyi kapsayan eğitim alması durumunda çalışma iznine başvuru yapabilirler. CO-OP ve maaşlı staj programlarına katılan öğrencilere eğitim dönemleri boyunca eğitim aldıkları sürenin %50’sini aşmayacak kadar çalışma olanağı sağlanmaktadır. Kolej veya üniversite programlarına kayıtlı olan öğrencilere eğitimleri süresinde haftada 20 saat çalışma izni verilmektedir. Öğrenciler tatil dönemlerinde tam zamanlı çalışma hakkını elde ederler. Böylelikle de özellikle yüksek lisans programlarına katılan öğrencilerin Kanada’da staj ya da iş bulma olasılıkları artmaktadır. Bunların dışında öğrenciler devam ettikleri öğrenim kurumunda da çalışma hakkı elde edebilirler. Özel kolejlere (meslek odaklı – career colleges), dil okullarına devam eden öğrencilere çalışma izni verilmez.

Eğitim Bütçesi

Kanada’da sunulan eğitim programlarının maliyeti seçilen programa, programın süresine ve eğitim kurumunun kayıtlı olduğu eyalete bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Mühendislik, mimarlik, ve işletme programları sosyal, fen ve sanat programlarına göre daha maliyetlidir. Genel olarak öğrenciler üniversitenin ilk yılında okulun yerleşkesinde konaklarken, daha sonraki dönemlerde arkadaşları ile okula yakın bölgelerde ev paylaşmayı tercih etmektedirler. Okul bütçesinin yanısıra yaşam maaliyetleri için ayrılması gereken bütçe bölgelere ve öğrencinin yaşam standartlarına göre değişir.

Burs Olanakları

Kanada üniversiteleri yabancı öğrencilere kısıtlı oranda burs imkanı sunmaktadır. Bunların arasında en yaygın burs, Entrance Scholorship adı verilen burs olup, öğretim kurumuna giriş yapılırken sağlanmaktadır ve akademik olarak başarılı öğrencilere üniversite kabulu ile birlikle verilmektedir. Giriş bursu sadece ilk yıl sağlanır ve öğrencinin kabul olduğu öğrenim kurumundaki ilk yıldaki başarısına göre gelecek seneler için de değerlendirilir. Öğrencinin lise not ortalamasının yanı sıra İngilizce yeterliliği (TOEFL/IELTS akademik sınav sonuçları) lisedeki sıralaması, genel başarısı, katıldığı tüm projeler ve akademik ödüller üniversite tarafından kabul aşamasında baş vurulan bölüme göre göz önünde bulundurularak karar verilir.

Öğrencinin finansal yetersizliği durumunda ise ”Finansal İhtiyaç’ (Financial Aid) bursu üniversiteler tarafından verilir. Bu burs için öğrenci ihtiyacının nedenlerini açıklayan, finansal yetersizliğini kanıtlayan belgeleri kuruma sunarak değerlendirilmeyi talep eder. Bu bursu alabilmek için öğrencinin başvuru sırasında akademik olarak da başarılı olması ve üniversite kabul koşullarını yerine getirmesi beklenir. Bu iki tip burs dışında üniversiteler bazı branşlarda ”Spor bursu” verebilir. Bunun için ise akademik başarı ile birlikte katıldıkları spor dalında kanıtlanmış değerler ve alınan dereceler olmalıdır.

Vize

Kanada “Öğrenci Vizesi” başvurusu eğitim için kurumdan alınacak bir kabul mektubu ile yapılmaktadır. Seçilen programın süresine göre verilen vize değişmektedir.

Menü